A glorious fortnight

Vilka veckor!!

Det känns som om det skulle ta flera dagar att berätta allt kul och härligt som hänt sedan jag skrev sist.

Vi börjar väl med onsdagen för 14 dagar sedan.
Glamourkväll hos A.
Först satte vi stilen med en stoor flaska mousserande med "köttbullar" av grönmögelost rullade i digestive-smulor. Sedan lasagne, sallad och ett gott rött vin. Husvinet, vad heter det nudå? Ja gott var det iallafall.
Skratt och glam och så planerade vi vår resa till New York i september. Det ska bli så kul! Tänk om alla nio kunde följa med!!!! Hoppas, hoppas. Vi har inte köpt biljetterna än, utan jämför och jämför.
Jag hade köpt en ny guide bok om NY, och glömde den såklart hos A. Kan det vara vinet?

M-A låg kvar hos mig för att slippa åka till Borlänge på nattkröken, och vi tog en lugn och långsam frukost  på torsdagsmorronen. Tänk att strosa in på jobbet strax efter nio. Det kändes lyxigt. Det var ju såklart mycket att göra så jag fick jobba länge på kvällen istället, men det var det värt.

Vilka härliga kompisar jag har!! Nej, vilka härliga vänner.

Vad ska vi ta sedan. Jo den härliga helgen 6-7, då R och jag var i Stockholm. Vi gick och gick och gick och gick. Tur det finns cafeer där man kan sjunka ner med en kopp te och nåt gott.
På kvällen blev det Singin i the Rain. Det var imponerade med allt vatten som strömmade ner på scenen. Inte hade jag trott att de skulle dansa i vatten på riktigt. Man förstår att det behövdes 25  minuters paus. Och sedan avslutades såklart med ännu mera vatten, och de dansade i gula regnrockar och gummistövlar och det var verkligen härligt att se.
Söndagen blev det mer shopping. Då hade R kommit igång, så hon köpte snygga skor, en topp , en underkjol och en snygg mössa. Jag hittade bara en snygg tröja från Tiger, ljusgrå, mjuuuuk och härlig och en baskofta från In Wear som vanligt.

Och sedan måndag, min födelsedag. E och D kom med en god frukost på säng till mig. Te och goda mackor. Jag fick en ny Pandora-klocka istället för den som jag tappade i Säfsen före jul och som aldrig kom till rätta. Den ligger väl nånstans under snön och vilar.

På kvällen lagade E en jättegod middag av en bit oxfile som bara låg och väntade i frysen.

Sedan var det faktiskt tur att jag hade en helt vanlig jobbvecka att vila upp mig på.

Vi (eller mest E) intensivstädade huset, och det hade vi inte gjort på länge kunde man se. Varför kan det inte vara någon i vår familj som tycker om att städa. Till våren ska vi köpa en storstädning. Så härligt att bara gå till jobbet och att komma hem och allt är klart. Hoppas det blir vår snart!

Och på lördag var det dags för en Alla-hjärtans-dags fest. M&B med P, A&L med E och S, B&J-E med E och L, och så vi tre.
Meny:
Kir Royal
Räkrutor på digestivebädd med mousserande, och jag hade bakat hjärtformade vita bröd med tmjan och flingsalt på.
Rosepeppargryta med pressad potatis och sallad, med rött vin till.
Hallonglass med ett gott vitt dessertvin, Chateau Petit Vedrines, som vi fick av A&L.
Kaffe och Te.
(det här skriver jag bara för att J som är i Thailand ska bi hungrig och längta hem).

Och på lördag blev jag gratulerad av R&S med A och S. Fick ett presentkort på Face It by Malin, och det behövs verkligen efter dessa intensiva veckor.
Vi åt en brunch med potatisbullar och rårörda lingon (bra att E hade skalat så mycket potatis kvällen innan), bacon och vita bönor, yoghurt med hallonsylt, te, kaffe, bröd och Vaniljhjärtan. Mmmmmmm.

Sedan lekte vi i snön och A åkte skridskor. Hon börjar bli duktig på det.

Och så ännu mera gott, te, kaffe och schwarzwald tårta. Mmmmmmmmmmmmmm.

Så nu behöver jag dels sova ikapp, och dels börja äta lite mindre. Men det känns inte det minsta inspirerande just nu. Ja, att äta minde alltså. Får se hur det går. Vi ska hem till M-A i Borlänge imorron, så då är det kört!
Men kul och härligt blir det att få komma dit.
Sova, det skulle jag kunna göra stående, känns det som. Så nu blir det sängen.

Men visst har jag väl haft en riktigt glorious fortnight!!!

Tunnbröd recept

Jag har fått synpunkter på att jag borde lägga ut mina recept på bloggen. Och det är inte så lätt. Det är inte alltid som jag har något recept. Men här kommer iallafall mitt recept på Tunnbrödet:

75 gram (vanlig) jäst
7 dl vatten
2 dl lättfil (eller annan fil)
1 msk salt
2 msk brödsirap (ungefär, jag häller bara i lite)
3 msk rapsolja (ungefär, jag häller bara i lite)
1 msk anis
1 msk kummin
så mycket rågsikt (och helst då från Stora Hällsta Kvarn och Lantbruk) att degen blir "lagom" (kanske ca 2 liter, jag mäter inte, jag känner efter hur degen känns).

Anis och kummin ska stötas i mortel, så smaken kommer fram.
Jag rör i jästen i det ljumma vattnet, och är jättenoga så att inte degvätskan blir för varm.
Blandar allt noga i köksmaskin.
Låter degen vila en halvtimme lite drygt.
Arbetar degen igen.
Delar degen i 16 delar, som jag rullar till runda bollar och låter vila på bordet.
Sätter ugnen på varmluft 230 grader, och sätter in en (tom) plåt.
När ugnen är varm, och bullarna jäst en stund börjar jag baka ut en kaka.
Kavlar först lite med vanlig kavel och sedan med kruskavel, ganska tunt. En kaka blir alltså större än en flat tallrik.
Man måste ta mycket mjöl, både på kaveln och på bordet, annars fastnar det.
Så lyfter jag upp den färdigkavlade kakan på en "baka-fjöl", det är en 12-15 cm bred, en halvmeter lång och bara några mm tjock "bak-spade". Kakan är så stor att den hänger ner på båda sidor av "spaden". Då vecklar jag helt enkelt ut den på plåten i ugnen.
Och gräddar ungefär 3 minuter.
När den är klar (den ska inte ha speciellt mycket färg, då blir den hård, och jag vill ha brödet mjukt), lyfter man ut den med "bak-spaden", borstar av det mesta av mjölet och lägger den på ett galler.

Under tiden som den första kakan gräddas hinner jag kavla nästa bulle.
Den gräddas och läggs sedan uppe på den första i en hög (så hålls bröden mjuka och tar inte så stor plats).
Och så vidare......

Vore spännande att höra om någon provar receptet.

Mmmmmmm, nu blev jag hungrig igen. Inte bra. Kan det vara den stärkande promenaden från ABB eller den timslånga Vattengympan, så att det fattas lite kolhydrater?
Men tunnbrödet är slut, så jag får trösta mig med det grova brödet från bageriet i Vemdalen. Det är också väldigt gott!
 

RSS 2.0