Hemma från Vemdalen igen

Kom precis hem från en härlig helg i Vemdalen, och kan konstatera att vi har lika mycket snö i Ludvika, eller kanske mer. Och nästan lika kallt. Det är -20,5 här hemma nu. Och fortfarande lika vackert.

Vi var uppe bara över helgen, jag, E, lilla A och Jack. Mysig fredag kväll med butiksgrillad kyckling och tre kapitel ur Mer om oss barn i Bullerbyn.

Lördag steg vi upp tidigt, och trots -21 så åkte vi skidor till Myrvallen. A åkte hela vägen själv, 1,8 km. Helt fantastiskt! Det är ju bara en månad sedan hon fyllde fyra år. E åkte lite snabbare och på ett par ställen efter spåret hittade vi små kexchoklad som han hade "tappat". Han hann också tända eld i kaminen innan vi kom upp, så vi virade in hunden i en filt och lilla A i en annan filt och hon satt med fötterna i ett par extra sockar mot kaminen. Varmt och skönt! Vi grillade Bullens pilsnerkorv och Choritzo. Det har väl aldrig varit så gott. Lilla A som var trött efter skidåkningen ville helst sova på golvet en stund, men eftersom det inte hade gått upp till plusgrader inne så vågade vi inte det. Vi åkte tillbaka till bilen efter en stund, och då var det ganska jobbigt för oss alla. Inte för att det var så långt (ja kanske lilla A), men framför allt för att det var så kallt. Så när vi kom hem fikade vi lite varmt och virade vi in oss i varma filtar och sov en stund. Såå skönt.

På kvällen kom G & B hem till oss. Efter maten somnade lilla A på två sekunder men vi pratade länge och hade det trevligt. Det var verkligen länge sedan vi träffades. Vi får försöka bättra oss så det inte dröjer lika länge till nästa gång.

I Sommarstuggu har snickarna gjort allt som kan göras innan Elektrikern ska dit. Det var ju bra, men Elektrikern har ju så mycket annat som ska göras. Tur att det är så kallt så det inte kan göras än..

Vi hade tagit med oss videon till Vemdalen, och den fungerade där också. Så på söndag morron tittade A och jag på Snövit i lugn och ro innan vi tog en något kortare skidtur rakt in i skogen. Men när A kände att vi hade åkt tillräckligt vände vi. Man ska inte överdriva! Men det gjorde vi iallafall, för när vi kommit tillbaka till huset så ville hon leka länge i snöhögen, så jag var nästan djupfryst innan vi kom in idag också.

Och sedan hade vi julgransplundring. Vi sjöng Nu är glaga julen slut slut slut medan vi dansade runt runt, och sedan plockade vi av alla de vackra glaskulorna och fåglarna och julgransbelysningen. Granen hade nästan inte barrat alls, men när E bar den över golvet den korta vägen från sin plats till fönstret och kastade ut den, så lossnade hälften av barren. Det blev en hel del på golvet.

Här kommer några bilder från Myrvallen.








Skönt att värna fötterna mot kaminen.



Isrosor på fönstret.



Födelsedagsfirande

Igår var vi på S:s 35-års firande. God soppgryta och ännu godare blåbärscheesecake. Mmmmmmmmmmmmmmmm.
E hade provat ut en tröja som S fick, och så förstås några flaskor ovanligt öl.

A fick vinterkräksjukan men ingen av oss andra har märkt nåt (än). Hoppas på det bästa. Måste bara hålla mig frisk, för vi ska åka till Vemdalen i helgen. Och då ska A få följa med om hon hinner bli frisk. Hoppas, hoppas det går bra. För då ska vi åka skidor igen.

Jag håller på att sy ett draperi till öppningen mellan köket och sovrummet i Vemdalen. Ett kraftigt tyg med röda rosor, som passar jättebra till överkastet. Det har jag tänkt få upp i helgen. 

Men det blir ingen sömnad idag, för nu ska jag på Dam-salsa träning.
I lördags var jag och E på Lindy Hop träning i en och en halv timme. Det var jättejobbigt, och roligt och svårt. På den (korta) tiden hann vi prova flera olika turer. Bra för dem som hade dansat tidigare, men tufft för oss som behövde koncentrera oss på grundstegen. Kul, snabbt och svettigt. Tur att jag har återhämtat mig, så jag orkar träna salsan. Det är också kul.

Det är varmt inne och kallt ute, -7 och mer snö är på väg. Jag kommer inte ihåg när snön låg kvar så länge senast. Det är mycket vackert.




 

Badrummet nästan klart

Nu är det nästan nästan klart.

E har jobbar på hela helgen, och nu får D flytta tillbaka till sitt badrum. Och våra gäster slipper gå genom vårt sovrum för att pudra näsan.

Såhär blev det:



Allt står inte på sin rätta plats. Hyllan från Björbo kunde vi inte beställa förrän duschväggen var klar, så den har inte kommit än. När den är klar ska flytande tvålen flytta dit, till hyllan vid tvättfatet.  



Vi får se var E:s lilla groda ska bo. Visst är han söt? Han kommer från Lantliv i Leksand.

Jag längtar tills allt blir klart så vi kan ha invigningsfest.

Trevlig onsdagskväll

Vilken trevlig kväll! Och vad jag hade längtat!
Det är ju så, att när man har såna härliga kompisar som jag har, och när man har träffats så många gånger i så många år, så är det både spännande (för det händer alltid något nytt) och bekvämt, för vi känner varann rätt så bra efter 20+ år.

Vi var hemma hos MSJ, och fick nåt gott som vanligt. Och helt nytt! En räksoppa med creme fraiche och dinkelbröd, och till efterrätt en yoghurtcreme med kanel/äppel/mango(?)-röra. Det ni stackare som jobbade med VU och var på föräldramöte och..... Hoppas någon gav er något  att knapra på.

Och så pratade vi om och planerade jubileumsresan.

Och sedan prat om allvar. Det som har hänt på Haiti. Och att människor som man tycker om blir allvarligt sjuka. Och hur illa det är i Lettland, att folk inte har råd att råd med bostad och värme utan får lov att tränga ihop sig många i små lägenheter. Och att en del helt enkelt fryser ihjäl i den kyla som är. Det är så hemskt!! Men en del saker kan man göra något åt. Och det finns folk som hugger tag i problemen och gör något. Som Siv Blixt Czerny i Harnäs, som samlar ihop kläder, filtar och andra varma och användbara saker och fraktar ner till de behövande. 
Så ikväll ska jag kolla om jag verkligen behöver spara den där stora mjuka sköna skinnjackan som jag köpte när jag ammade J (för 20 år sedan) och som jag säkert inte har använt på de sista fem åren. Och det kanske finns mer saker som gör mer nytta för nån annan än för mig.

Det hade jag aldrig kommit på om jag inte haft mina goda vänner.
Och inte hade jag haft så roligt heller.
Tack alla för att ni finns!!!!!!!!!!!!





Första vattengympan

Såå skönt! Idag har jag haft den första vattengympan för i år. Det var 32 grader varmt och nya bra låtar. Helt underbart.
Då tänker jag på Julia som har 32 grader hela tiden. Mmm.

Och så har jag anmält mig och E till lördagens Lindy Hop kurs. Det ska bli sååååå roligt. Få se om vi orkar/törs prova våra färdigheter på lördag kväll.

Mer roligt är att jag har börjat titta på en Serie (en till förutom Damernas Detektivbyrå). MadMen heter den och jag är bara inne på de första avsnitten än så länge, men jag gillar det jag har sett.

Så ni förstår att jag inte gör så mycket nytta hemma. Jag har hämtat mig från chocken att börja jobba igen efter den långa julledigheten. Det händer inte mycket hemma än, eller rättare; jag gör inte så mycket. Nåja, det blir väl bättre efterhand.
Har iallafall börjat plocka bort julsakerna. Det känns lite tråkigt, för det är fortfarande så mörkt. Det får bli många värmeljus istället. Och kanske jag kan hitta några snygga ljusstakar att ha i vardagsrummet. Jag tar tacksamt emot tips på snygga i betong eller fattigmanssilver eller silver eller vita någonting. De ska se tunga ut, och vara tunga.




Nästan klart

Nu går det undan!
Förra vecka var Golvfirman här och kaklade och fogade. Tyvärr räckte inte plattorna, men de ska komplettera denna vecka tror jag.

Iallafall har E varit sysselsatt hela helgen. Han har borrat och skruvat och grejat. Han har monterat duschen, tvättstället och toastolen. Så nu ser badrummet redan ut så här:



Det är konstigt. Först blev badrummet större, sedan blev det mindre och nu fast de gjorde en liten duschvägg, så känns det större igen. Men vi har förstås inte satt upp skåpet för förvaring än. Kaklingen ska få bli klar först.

Åhh vad det kliar i fingrarna att få ställa in alla nya saker som vi köpt. Och såklart att få sätta upp spegeln som allting började med.
Men va svårt det blev att välja om spegeln ska stå eller ligga. Ligga är snyggare, men hamnar så långt till vänster över toan. Stående blir lite högt men man kan centrera precis över handfatet. Hjälp!! Det blir inte lätt.

Medan jag har skrivit detta har E fixat belysningen. En vackar gammaldags svart tryck. Och dessutom kan man dimmra med den!

 

Jag tycker den borde heta Retro, men E påstår att den heter Eljo Renova. Visst är den snygg?

Har hittat kameran!!

Så här kommer bilden på tulpanbuketten




Årets första tulpaner

Ja, nu har jag köpt dem, årets första tulpaner! Det blev en bukett med röda tulpaner, vaxblomma och poppel. Fint! Det är nåt magiskt med tulpaner. Fast vintern verkligen är vintrig i år, så känns det lite som Vår ändå.

E har gjort onyttiga amerikanska pannkakor, som han och D äter med lönnsirap som vi fått av VG när hon bodde i Alabama. "Den här blir segare för varje år" säger D om sirapen, och värmer flaskan under varmvattenkranen. "Men det är minst lika gott som det ser ut" säger han och jag funderar på att ta en bild på den goda maten (knubbiga små pannkakor, frostigt vitt socker och brun glänsande sirap. Kan ni se bilden framför er? Bra, för jag hittar inte kameran.


Te och tunnbröd

En kopp varmt te och en tunnbrödsmacka är precis vad som behövs när man gått hela långa kalla vägen hem från jobbet.

E är i Västerås än (18:42) , så det blev en promenad hem idag. Sedan en kort promenad med hunden, och nu ligger han så nöjd i mitt knä.

Tunnbrödet bakade jag med A & S i lördags. Det är härligt segt och gott och smakar precis som det ska, kryddat med anis och kummin. Mjölet, det härliga (ekologiska) mjölet som jag bakade siktkakor av tidigare är rågsikt från Stora Hällsta Kvarn och Lantbruk. 
Och bregott. Och Cheddarost.
Mmmmmmmmmmmmmmmm.


Januari i trädgården

Måste bara visa några bilder från trädgården. Är fortfarande kallt och klart. Ingen vind som skakar ner snön från grenarna. Allt är bara vackert.

 

Utsikten från altanen vid lunchtid. Älgen struntar i elstängslet och har ätit av äppelträdet. Rådjuren har varit uppe på altanen och kollat om vi hade några goda blommor. Tji fick de denna gång!



Prydnadsapeln och rhododendronbuskarna. Jag tror att min trädgård faktiskt är vackrast på vintern. Inte ett ogräs så långt ögat når!
Se golvfirmans bil i bakgrunden. Nu jobbar de med kaklet!!
 

Nu är badrummet på gång

Golvfirman är här!!

Såhär ser det ut nu:



Det är flytspacklat på golvet, och sedan har de lagt på tätskikt.

E har dragit rör och gjort en "extravägg" innanför tätskiktet och där ska han hänga toa-stolen och handfatet. 

Det var svårt att borra i de hårda svartskimrande plattorna, men det ser bra ut så här långt.
 


Lugn dag hemma

Har haft en lugn och skön dag hemma idag. Det behövdes!
Firade Trettondagsafton igår med M & B. Stackars M hade jobbat hela dagen, och skulle upp och jobba idag Trettondagen också. !!
E hade (som vanligt) lagat god mat. Jag hade fixat efterrätt, min egen glass och Kung Markattas Exotisk Fruktcocktail. Att det kan vara sån stor skillnad på fruktcocktail och frukcocktail. Den kanske är så god för att den är ekologisk.
Sedan tittade vi på bilderna från Italienresan. Tänk att det redan är tre månader sedan. Men vi ska dit igen. Iallafall jag. Det har jag bestämt. Fast inte i år. I år ska jag lära mig lite mer italienska. Det räcker inte att kunna vino rosso (rött vin), grazie! (tack!) och Boun giorno! (God Morron!). Då kan man bli serverad Pizza som inte är pizza.

Håller fortfarande på med att tvätta supertvätten från vår Vemdalssemester. Damm, damm!!

Men ikväll har vi tittat på en jättebra film, Slumdog Millionaire. Så hemskt, hemskt bra. Det ni tjejer, den måste vi titta på nästa filmkväll.

Det låg förresten ett paket med filmer från Ginza här när vi kom hem från Vemdalen. Jag hade (bland annat)beställt en "The Duchess". En TILL alltså förutom den vi redan har!!! Och har tittat på!! Istället för som jag trodde "Försoningen".
Kan det vara Alzheimers som har slagit till? 
   

Taket klart

Nu är taket i badrummet klart.
Fem strykningar med linoljefärg från Gysinge Byggnadsvård.
Sex spottar.
Lampan uppe (fast inte själva kristallkronan, det väntar vi med tills kaklet är klart)


Visst blir det bra?

Och kanske kanske startar Golvfirman upp med tätskikt denna vecka.
Hoppas, hoppas.


 

Mer Vemdalen

Det har varit härligt i Vemdalen, men otroligt intensivt, så jag har inte hunnit med bloggandet.

Men nu måste jag få visa hur härligt en kall vinter kan vara.
Här kommer några bilder från E:s och min månskenspromenad utanför Klövsjö:



Månen är nästan full - eftermiddagen före nyårsafton.



Harspår i snön. 



Utsikten från vägens slut. Och kolla frostglittret i snön längst ner på bilden.


På nyårsafton kom ett helt annat väder. Molntunga skyar. Snöfall. Inte fullt så kallt, men vi fick ändå pälsa på oss ordentligt när vi skulle ut och skjuta våra nyårsraketer.
Det var en härlig kväll. Vi firade hemma hos oss (i Vemdalen) med Svenssons. Trevligt att träffa dem och deras barn och V.

Meny:
Munsbitar med salami och parmaskinka. Mousserande.
Förrätt: Räktårta
Huvudrätt: Kycklingfiléer späckade med parma, mossarella och soltorkade tomater. Till det en bulgursallad med paprika och purjo. Och Foccacia, ett stort bröd som vi köpte på bageriet i Vemdalen.
Efterrätt: Hallonglass med det 40-åriga "hjortronvinet".
Och sedan en Espresso (har jag talat om att vi fick en espressomaskin i julklapp?) med italienska mandelskorpor.    
Mmmmmmmmmmmmm.

Och nästa dag gjorde vi inte så mycket.
Men det gjorde inte så mycket.



RSS 2.0