Jul i Vemdalen

Vi har det så skönt!!

Undrade lite om vi skulle få tillbringa det mesta av tiden inomhus, för det var -31 när vi kom, dagen före julafton. Men det har blivit mildare och kommit en del snö.

I vanlig ordning åkte vi sent hemifrån. Varför kan vi aldrig packa i tid?? Nåja, vi lyckades iallafall komma fram till Vemdalen fem minuter innan T kom med bussen från Stockholm, så vi kunde hämta upp honom där.
 
Julaftonen var lugn och skön. Glömde köttbullarna hemma, men det räckte minsann till med mat ändå. Favoriterna: E:s grillade skinka. V hade köpt lax och gjort jättegoda såser till (eller egentligen laxarna, hon hade tre olika sorter med sig) och jag hade tre olika sillsorter (kryddsill, sherrysill och vitlökssill).  Mmmmmmmm.
Finns inte en chans att hålla vikten i år heller.

Julklappsutdelningen var lugn och avslappnad. Vi hade skrivit rim på nästan allt, så det tog lång tid, att läsa, att gissa, att öppna och att skratta.

På juldagsmorronen var E jätteduktig och steg upp och tände marschaller 04:20. Sen var jag jätteduktig och steg upp 04:30 och så åkte vi till julottan i Vemdalens kyrka. 05:00, en okristlig (?) tid!
Det var så vackert! tända ljus överallt. Var nästan fullt, bara några få platser kvar längst bak. Kören sjöng kända men också lite ovanligare sånger, bland annat på norska och vemdalska. Julevangeliet lästes också på vemdalska. Det låter så rart att "Maria vänta småhtt". Fick också fundera över varför det är sån fokus på krig och olyckor i nyheterna istället för glädjen över varje barn som föds. Vad skulle hända om man tänkte annorlunda?
Efteråt åkte vi runt och tittade på alla marschallerna som var tända överallt. I hundratal, fler än tusen.

Skönt att komma hem, ta en skinkmacka och en kopp te och att krypa i säng igen, och få sova.

Nu är det bara -3 och blåser så snön yr. Renarna springer som galna fram och tillbaka ute på Mon, så vi kan inte ha Jack lös. Men han tycker ju att det är skönt att bara få ligga och sova i sin korg när det är snö och kallt, så han klagar inte.
Det blir kanske svårare när jag ska ut och titta på A & S som åker skidor här utanför. A har fått ett par skidor i julklapp, och S har fått ta över hennes gamla, så nu kan båda två åka samtidigt. Får se hur det går.

Nu ska jag klä på mig ordentligt och gå ut. Mulet, båsigt och helt, helt underbart.


Taket spikat

Nu har E spikat in taket, med hjälp av D.



Det blev lite ojämnt på grund av "pottorna" som behövdes för spottarna, men jag tycker det är en del av charmen med trätak.



Juldoft

Vita och blå hyacinter i hallen, och mossa från Vemdalen.



E har tänt lyktan.


Bak och mat

Jag tror att det som är härligast med julen är alla dofter. Först maten; saffransbröd, pepparkakor, nygrillad skinka, julkorv, sill.

På lördagen hjälpte A och S mig baka pepparkakor:


A gjorde grisar.

Den här bilden är verkligen S, den andra är A
S kan också baka pepparkakor.

E grillade skinkan, ordentligt kryddad med paprika och chilipeppar som vanligt. Himmelskt gott!

Idag har jag bakat saffranskransar, en som vi ska ta med till Vemdalen och en till gammelfarmor M. Hon hade glömt bort att jag lovat henne det tidigare, men blev jätteglad när jag kom ner men kransen.
Drack tre koppar kaffe hos henne, de första kopparna på över två veckor, och pratade länge. Så inatt kommer jag inte att kunna sova en blund.
M är otroligt klar för sina 90 år, och var lite bekymrad att hon inte hade kunnat baka något i år.

Och idag har vi ätit julkorv. Med apotekets senap. Gott, gott!

Undrar hur J har det, och komisen Em. På resa i Thailand. Med en varm halvliter julmust i ryggsäcken. Den ska avnjutas på julafton tillsammans med ett paket pepparkakor. Kram på dig J om du läser detta!

Tänke på J & Em igår också. Vi var bjudna till B & J-E på julfest. Först glögg ute vid elden. Det brann vackert i en eldkorg när vi kom upp. M & B hade redan kommit, och stod med glöggmuggar i sina händer och tittade på den vackra elden.
Sedan mat inne. Tur var det, för det var kallt ute även om elden värmde.
Räksallad med lime, tre olika sorters sill. Den godaste var matjessill med creme fraiche, dill och romkorn. Den hade J-E gjort "på frihand". Måste försöka göra nåt liknande i jul. Och så fanns det skinka. Och Janssons frestelse. Och vitlökskorv. Mmmmmmmm.
Och till efterrätt pepparkakskryddad chokladmousse.
Vilken kväll!

Så underbara vänner jag har!

S från Stockholm kom förbi imorse med kjol och klänning som jag glömde på Kung Carl när jag och E var i Stockholm på Regina Spektors konsert. Hon var på väg till Vemdalen med sin familj, och tog sig tid att komma förbi med mina kläder. Så snällt!  

Och nu vill jag säga något viktigt:
Ja det härligaste med julen är kanske alla goda dofter!
Och det härligaste med livet är alla goda vänner!
Tack alla mina vänner för att ni finns!!!
Ni är guld värda!



Mer om belysning

Nu har E kommit längre med belysningen i badrummet.

Har tyvärr ingen bild på hur han såg ut när han sågade upp hålen för "pottorna", men såhär såg det ut på golvet. 



Arbete pågår:

E jobbar med att dra elrör i taket i badrummet

Det blir bra:



Nu är alla "pottorna" monterade och elen är färdigdragen.



Och tittar man noga kan man se att fönsterkarmen är målad.
Det är också takvirket. Det är målat tre strykningar och ligger och väntar på att sättas upp.
Där den läckra lågenergilampan hänger på bilden ovan ska vi ha en kristallkrona. Det blir lite snyggare, tror jag.


Snö och -16

Måste bara visa hur vackert det är (eller var igår lördag):



Ginnalalönn




Rosenbågarna som S och E svetsat är nästan ännu vackrare på vintern!




Äppelträden och stigen mot Baksidan




Fågelhuset, som fick nytt liv när jag målade det. Fåglarna tycker också om frukterna på den vackra prydnadsapeln i bakgrunden.


Tisdagssnö

Hade en spännande dag i tisdags. E i Västerås som vanligt, så jag körde Volvo. Inga problem på väg till jobbet, men på väg hem på lunchen blev jag tvungen att stanna före vänstersvängen eftersom det kom en mötande bil. Och när jag skulle köra igen så snurrade hjulen vilt och jag hasade allt längre bakåt. Efter att ha hasat och gasat och hasat mig en bit ner för backen gav jag upp och inväntade bilfritt innan jag backade ner till Knutsbo tjärn. Tog rejält med fart och kom uppför backen, men insåg att jag aldrig skulle kunna ta mig ända hem, så jag vände och åkte mot jobbet igen.

Väl vid uppförsbacken vid trafikskolan fick jag sladd (i 30km fart!!) och klarade mig precis från att glida in i en mötande bil.  Gissa om jag hade hjärtklappning när jag kom tillbaka till jobbet! Och bara en macka från macken till lunch!

Efter jobbet skulle vi på Lussefirande på A & S dagis. Skulle bara köra från ABB till Hillängen så skulle E hämta upp mig där. Jag skrapade rutorna så ordentligt och körde iväg. Det var bråttom också så vi skulle hinna i tid. Det regnade ett fint duggregn fast det var minus 2, så när jag passerade busstationen fick jag stanna och skrapa framrutan igen. Behöver jag säga att det inte finns någon värme i Volvon? Så i höjd med brandstationen hade jag bara en liten glugg att titta i. Och ingenstans att stanna.
Jag körde försiktigt ner till Hillängen och lovade mig själv att det var sista gången jag körde den bilen på länge.
E svängde in nästan samtidigt och vi åkte till dagiset i Morgårdshammar.

Alla andra var redan där, så vi fick parkera rätt så långt ifrån ingången. När jag klev ur bilen hörde jag
"och Tomten och Bocken vi lämnat vid vår spis, de ville inte resa från vår pepparkake gris"
När vi kom fram var det dags för den avslutande "Ute är mörkt och kallt, I alla husen...."

Men vi hann med lussebullar och pepparkakor. Och glögg.

A & S var glada att vi var där, och jag fick några fina bilder. Nejdå, jag bara skojade, det här var mina bästa bilder:



S äter pepparkaka.



A på väg till ruschekanan.

Jaja.
Det var en trevlig tillställning. 
Alla var glada.
E tog en promenad med hunden och hämtade hem Volvon. Den står nu översnöad hemma och väntar på våren.
Jag tänker då verkligen inte röra den!!

  



Säkerhetsbox

Det är inte så bara att sätta spotlights i ett tak. När man har haft tänt ett tag blir det rätt så varmt. Men någon har tänkt ut att man ska ha en "potta" (den heter egentligen Säkerhetsbox) att sätta spotten i. E hittade en i aluminium och så här ser den ut:

  

Om någon är intresserad så har den E-nummer 7465998 och E hittade den på Ljusexperten på Erikslund i Västerås.

E ska såga sex hål i taket med sticksåg. Nerifrån, för vi har lösull som isolering. Det blir spännande att se. 
Pottorna ska sen sättas i taket med öppningen nedåt och isoleringen ovanför.
Och sedan ska spottarna monteras i trätaket nedanför.

Jag har inte shellackat takvirket andra strykningen än. Ajajaj..
 


Mycket Glam

Det har varit en massa Glam denna vecka.

En helt underbar minisemester har E och jag haft. Vi fastnade visserligen en timme i bilkö efter en långtradarkrock så vi missade julkonserten i Katarina kyrka som Siw inte missade, men vi hade en mysig middag på tu man hand lite senare på kvällen när vi äntligen kom fram.
Och på måndagen hittade jag två snygga polos i nya färger på In Wear och två koftor. Jättebra! Köpte alla fyra.
Och jag provade en helt underbar klänning helt täckt med paljetter. Så synd att jag inte har sågon superfest på gång! Den var så DYR. Så den hänger fortfarande kvar. Är det nån som har 4200 spänn över så önskar jag mig den i julklapp. Storlek 38. Men jag köpte en annan julklapp åt mig själv på In Wear, men vad det är ska jag inte berätta förrän efter jul.
E skulle köpa byxor på sin favorit affär Timberland, men hittade inga. Han hittade däremot en snygg sportjacka och jag hittade snygga grova stövlar. Dyrt men snyggt. Ja vi köpte såklart.

Och så fikade vi med Siw på Wienerkonditoriet. Så härligt att träffas.
Och Regina Spektor var JÄTTEBRA! Och maten på Cirkus var en positiv överraskning.
Och Hotell Kung Carl var verkligen jättemysigt!

Packade upp på tisdag kväll när jag kom hem, och packade för två halvdagar i Säfsen med mina arbetskamrater. Bra stämning och konstruktiva diskussioner. Jag hade möjlighet att träffa mina nya arbetskamrater lite mer privat. Visade sig att jättemånga var jättetrevliga.
Och Julstämning på Hyttan trots att det var obefintligt med snö. God mat på kvällen, ja hela tiden faktiskt.

Passade på att ringa Storasystern, och hon bakade TUNNBRÖD. Mmmmmmm.

Kom hem idag, torsdag, och D noterade att det är Nobel fest idag. Rusade iväg och handlade till en fyra rätters Nobel Middag som vi avnjöt i vårt vardagsrum.

Meny
Förrätt:      Avocado, Skagenröra med citron på rostat bröd
Fisk:          Rökt böckling med papparrot, röd-och-grön-sallad och potatissallad
Kött:          Rökt skinkinnanlår (Jättebra, från Hermköp!) med ugnsrostade grönsaker
Efterrätt:    Vaniljglass på hallonbädd med mörk chokladhack
För att kompensera för den (för en torsdag ovanligt) omfattande menyn, så förenklade vi dryckeslistan till att bara omfatta mousserande.

Och imorron fredag kväll ska jag på avdelningsfest (julbord) med mina nya arbetskompisar. Det blir verkligen kul!   

Men jag har lite svårt att hinna med mina husliga plikter.
Ligger efter med ALLT som har med Damm att göra.

Men det har varit intressant att i kväll se på alla vackra blomsterarrangemang och alla vackra klänningar på nobelfesten och att höra om nobelpristagarna. Mest intressant var Ekonomi och Medicin pristagarna. Måste läsa mer om det. 

Kram på er alla som jag inte hunnit prata med på ett tag.
Kom ihåg att njuta av livet! Det går inte i repris.
/B 

Glam och Bak

En härlig fredag kväll.
Först hem till M & B. B vid spisen när vi kom (samtidigt med M!).
Meny
Sparrisknyten med lufttorkad skinka och parmesan
Mustig gryta med pasta och god sallad (vad var det i den?? supergod!)
Gratinerade päron med grädde

Sedan Jul i Folkton med Sofia Karlsson, Lena Willermark och Ale Möller Band på Cassels.
Två timmar och 45 minuter (inklusive paus) Massor av inrop. Filmades för att sändas på TV2 18:00 på Julafton.
Musiken var mer folkton än julton, men otroligt bra.

Snabbt upp på lördag morron eftersom vi skulle vara barnvakt på kvällen.
Jag har bakat mina vanliga grova rågbröd, men förutom det de här goda siktkakorna.



Jag har hittat ett härligt mjöl, rågsikt från Stora Hällsta Kvarn och Lantbruk. Finns på ICA Maxi i Västerås. Det är ett riktigt bra mjöl och ekologiskt. Brödet blir jättebra.
Kolla in bröd-pickaren från Vemdalen.

Unga Familjen här på middag på lördagskvällen. Mysigt. Sedan försvann R & S till Lindy Hop dans.



 
















 











Bilden är hämtad från bloggen http://ridiradio.blogspot.com/

Jag är så avundsjuk på R & S!!
 
Men det blir fler tillfällen. Boka Lördag den 23 januari tjejer! Och leta efter dansanta kavaljerer! 
Då har The Cotton Club en Lindy Hop Workshop på La Danzers i Ludvika.  

Och nu bär det av till Stockholm. E och jag ska på Regina Spektors konsert på Cirkus.


I garaget på lördagen

där händer det saker!

E har fått hjälp av S (pappa i Unga familjen) att svetsa. För att få till bra höjd på hyllan ovanför handfatet hade E kapat WC-elementen (det är stativ för vägghängda toan och handfatet). De behövde justeras för att spegeln ska få plats på ett bra sätt. Och nu har E och S svetsat ihop dem till rätt höjd.

Det kommer att bli så snyggt!

  

Vinter

Måste bara visa hur härligt det ser ut i vår trädgård när äntligen kylan har kommit.

Vita rönnbär:





Och Kärleksört:




Disktrasa?

Ser ni vad det står?



"Visst bär det emot att köpa disktrasor när allt man vill ha är champagne"
                                                         erika tubbin.se

Disktrasan har jag fått av snälla L.S. på mitt gamla jobb. Och eftersom jag inte behövde köpa den, så köpte jag istället en flaska champagne för att fira mitt nya jobb. På en onsdag!
Gissa vilket jag tog först?
Ledtråd: Börjar inte på D men på C.
Gissa vad som står oanvänt?
Ledtråd: Börjar på D och inte på C.


Primer klart



Ja man kanske inte ser så tydligt att E har "primat". Golv och väggar (fast inte "blåskivorna) är lite blankare. Men det luktar.

Vi har beställt kakel och klinker också. Det blir stora vita plattor på alla väggar utom fondväggen ovanför handfatet och i duschen. Där blir det istället svart-brun-skimrande stora plattor, samma som på golvet. Det kommer att bli snyggt till silverspegeln som vi hittade på Inredningsbutiken i Vemdalen.

Orkar inte shellacka alla kvistar på takbräderna för andra gången. Ikväll blir det istället sängen och ett bra korsord.
Mmmmmmmmmmmmmmmm.

Och så hoppas vi att Golvfirman snart kommer och flytspacklar golvet.
Återkommer med mer bilder efter det.  


Första dagen på nya jobbet

Idag har jag gjort första dagen på mitt nya jobb. Så skönt att komma in i ett positivt gäng, att bli välkomnad, att få blommor, att flera av mina nya arbetskamrater kommer och pratar och gärna ställer upp och hjälper mig när det behövs. En sådan skillnad!!!

Och sedan i kväll Salsa i en och en halv timme. Härligt! Jag känner mig så glad. Och så trött. Och ska bara kolla badrummt innan jag lägger mig med ett korsord och slappnar av.


RSS 2.0